קבוצות רכישה או "עמותות בנייה" הינן קבוצות המוקמות על ידי אנשים פרטיים לצורך בנית מיזם, וזאת ללא תלות ביזם או בקבלן. במסגרת הקבוצה, הופכים המשתתפים בה ליזמים, שכן בשונה מרכישת דירה מקבלן כלקוח סופי, תהא הקבוצה אחראית על רכישת הקרקע, קבלת אישורים והיתרי בנייה, תשלום אגרות והיטלים וכן על מימון הפרויקט.
בדרך כלל יעמוד בראש הקבוצה 'צוות היגוי' אשר ירכז את חברי הקבוצה ופעילותיה, ובמימונו יישאו כל חברי הקבוצה.
האחריות המוטלת על חברי הקבוצה גדולה, נשאלת השאלה, מדוע הופכת מסגרת זו לפופולארית כל כך, ומהם הסיבות בשלן כדאי לרכוש דירה במסגרת זו?
חיסכון בעלויות- החיסכון בעלויות במסגרת קבוצת רכישה מגיע לכדי 15% - 20% בהשוואה לרכישת דירה מקבלן. חסכון בעלויות הינו אחד האלמנטים העיקריים, המושך אנשים להצטרף לקבוצת רכישה, אולם הוא אינו היתרון היחידי, שכן קיימים יתרונות נוספים כגון:
- חברי הקבוצה קובעים את המפרט הטכני ואת רמת גימור הדירות;
- חיסכון בדמי ייזום ושיווק;
- חיסכון במיסוי;
- הקניית ביטחון לחברי הקבוצה, שכן הם אינם תלויים במצבו הכלכלי של הקבלן;
- מאפשר לחברי הקבוצה לבחור את זהות המשתתפים האחרים בקבוצת הרכישה;
בעקבות רפורמות מס הכנסה משנת 2007, החמירו רשויות המס את בדיקת התארגנותן של קבוצות הרכישה, זאת במטרה לאשש את העובדה כי מדובר בקבוצת רכישה 'טהורה' ולמנוע ממתחזים מלנסות ולקבל את הטבות המס הניתנות במסגרת קבוצה הרכישה.
לצד היתרונות הגלומים ברכישה במסגרת קבוצת רכישה, יש לזכור כי מדובר בתחום מורכב הדורש ידע משפטי, מיומנות רבה ומקצועיות. אחת מהבעיות הנפוצות בקבוצת רכישה הינה חוסר הניסיון של המארגנים, טעיות אשר עלולות להפוך את העסקה ליקרה יותר מן הצפוי ולבלתי משתלמת.
בשל מורכבותן של עסקאות הנעשות במסגרת קבוצות רכישה, מומלץ לפנות לעורך דין הבקיא בתחום דיני המקרקעין (עורך דין מקרקעין) על מנת לקבל ייעוץ וליווי משפטי, וזאת בין אם בחרתם לייסד קבוצת רכישה ובין אם בחרתם להצטרף כחברים לקבוצת רכישה קיימת.
נעם מאור, עו"ד
מאור - שוסטר משרד עורכי דין
דרך מנחם בגין 44, תל אביב - יפו
טל. 077-5006363 פקס. 077-5008403